Przepis na ciasto dostałam od Basi T. za co jeszcze raz jej dziękuję:)
Ciasto jest w sam raz, tzn cienkie i chrupiące. Do tej pory wszelakie przepisy na ciasto pizz-owe nie spełniały naszych oczekiwań, a to za grube, to znów cienkie i gumowate, aż odechciewało się robić pizzę w domu. Ten przepis na ciasto jest idealny i przy nim już zostaję :)
Zapraszam.
Ciasto cienko rozwałkuj, lub rozciągnij rękami.
Mascarpone wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj na cieście.
Pomidorki umyj i przekrój każdy na pół. Układaj pomidorki na pizzy skórką do dołu.
Posyp pizzę startym parmezanem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15 minut.
Smacznego :)
Ciasto jest w sam raz, tzn cienkie i chrupiące. Do tej pory wszelakie przepisy na ciasto pizz-owe nie spełniały naszych oczekiwań, a to za grube, to znów cienkie i gumowate, aż odechciewało się robić pizzę w domu. Ten przepis na ciasto jest idealny i przy nim już zostaję :)
Zapraszam.
Składniki na 1 pizzę:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki wody (letniej),
- 1/4 kostki drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka ziół : oregano i bazylia,
Dodatki:
- 60 g mascarpone,
- ząbek czosnku,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- parmezan,
- sól, pieprz do smaku,
Ciasto cienko rozwałkuj, lub rozciągnij rękami.
Mascarpone wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj na cieście.
Pomidorki umyj i przekrój każdy na pół. Układaj pomidorki na pizzy skórką do dołu.
Posyp pizzę startym parmezanem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15 minut.
Smacznego :)
wszyscy pewnie już wiedzą że uwielbiam pizze:) Zapraszam na szczypta-soli.blogspot.com
OdpowiedzUsuńciasto nie musi wyrastać???
OdpowiedzUsuńNie musi, właśnie dzięki temu jest cienka i chrupiąca. Ciasto ma 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC i tam rośnie. Zapewniam,że jest smaczna :)
Usuń