Jakiś czas temu zakupiłam śmietanę Crème fraîche z zamiarem przygotowania z niego deseru...na zamiarach stanęło z różnych przyczyn. Nie chciałam, aby śmietana się zmarnowała, postanowiłam zrobić z niej serek, a nóż widelec się uda.
Naczytałam się na innych blogach o podgrzewaniu śmietany z sokiem z cytryny, niby nic trudnego...ale ja nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przerobiła. Zapraszam na moje wykonanie serka mascarpone :)
Rano miałam serek gotowy do użycia, delikatnie kremowy, przypominający w smaku "sklepowe" mascarpone. Z 400 g śmietany uzyskałam 287 g serka :)
Może jeszcze dziś dodam przepis z użyciem domowego serka :)
Naczytałam się na innych blogach o podgrzewaniu śmietany z sokiem z cytryny, niby nic trudnego...ale ja nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przerobiła. Zapraszam na moje wykonanie serka mascarpone :)
mascarpone wg ao12 |
Składniki:
- 2 śmietany 30% (użyłam Crème fraîche razem 400 g),
Rano miałam serek gotowy do użycia, delikatnie kremowy, przypominający w smaku "sklepowe" mascarpone. Z 400 g śmietany uzyskałam 287 g serka :)
Może jeszcze dziś dodam przepis z użyciem domowego serka :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)