Przygotowując kotlety mielone w ten sposób,nie używamy dodatkowo tłuszczu tak ja w przypadku smażenia ich na patelni, dodatkowo nie mamy opryskanej kuchenki :) a kotleciki są chrupiące. Polecam.
Składniki:
400 g wieprzowego mięsa mielonego,
1 jajko,
surowy ziemniak starty na tarce, jak na placki ziemniaczane,
1 mała cebulka pokrojona i podsmażona,
1 łyżeczka musztardy,
sól i pieprz do smaku,
bułka tarta około 4 łyżek,
Do mielonego mięsa dodaj jajko, startego ziemniaka, cebulkę, musztardę,
sól i pieprz do smaku, wymieszaj na jednolitą masę- jeżeli jest rzadka
dodaj trochę bułki tartej aby masa była bardziej zwarta.
Nabierz odrobinę masy, formuj kotlet, lekko go spłaszczając.
Kotlety ułóż na blasze do pieczenia, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut.
W czasie gdy kotlety się pieką, można przygotować dalsza cześć obiadu. Nadmiar gotowych można zamrozić, lub zrobić np. omlet.
Smacznego :)
też takie robię:)
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej mają mniej tłuszczu od tych smażonych tradycyjnie na patelni :)
OdpowiedzUsuńzrobie to dzis bo przepis super,dziekuje
OdpowiedzUsuńprzepis super ale czy ten ziemniak jest konieczny i czy kotlety trzeba obracać w połowie pieczenia?
OdpowiedzUsuńZiemniak powoduje, że mielone są miękkie, jeśli chcesz, możesz z niego zrezygnować. Nie przewracałam mielonych podczas pieczenia.
OdpowiedzUsuń