Kurczak w panierce cebulowej z duszoną papryką i cukinią.

Zwykła panierka już mi się znudziła, chciałam, aby kotlety miały ciekawy smak. Pomyślałam o cebuli, nie spotkałam się jeszcze, żeby kotlety panierować w posiekanej cebuli....było trochę ciężko-trzeba mocno docisnąć aby nie spadła z kotleta i smażyć na małym ogniu aby jej nie spalić.
Zapraszam na eksperymentalne kotlety w panierce cebulowej;)



Składniki:
  • 4 filety z kurczaka,
  • 3 papryki: zielona, czerwona i żółta,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki margaryny,
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • słodka papryka w proszku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • jajo,
  • bułka tarta,
  • 2 cebule drobniutko posiekane,


Paprykę i cukinię myjemy, osuszamy następnie kroimy wg uznania (paseczki, kostka). Na patelni rozpuszczamy margarynę, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy do miękkości.

Dodajemy czosnek, zioła prowansalskie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy je solą i pieprzem.

Posiekaną cebule mieszamy ze słodką papryką.

Kotlety panierujemy w jajku-cebuli z papryką- bułce tartej i smażymy na oleju do złotego koloru z każdej strony.


Podajemy kotlety z ziemniakami i duszonymi warzywami.
Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)