Zwykła panierka już mi się znudziła, chciałam, aby kotlety miały ciekawy smak. Pomyślałam o cebuli, nie spotkałam się jeszcze, żeby kotlety panierować w posiekanej cebuli....było trochę ciężko-trzeba mocno docisnąć aby nie spadła z kotleta i smażyć na małym ogniu aby jej nie spalić.
Zapraszam na eksperymentalne kotlety w panierce cebulowej;)
Paprykę i cukinię myjemy, osuszamy następnie kroimy wg uznania (paseczki, kostka). Na patelni rozpuszczamy margarynę, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy do miękkości.
Dodajemy czosnek, zioła prowansalskie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy je solą i pieprzem.
Posiekaną cebule mieszamy ze słodką papryką.
Kotlety panierujemy w jajku-cebuli z papryką- bułce tartej i smażymy na oleju do złotego koloru z każdej strony.
Podajemy kotlety z ziemniakami i duszonymi warzywami.
Smacznego:)
Zapraszam na eksperymentalne kotlety w panierce cebulowej;)
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 3 papryki: zielona, czerwona i żółta,
- 1 cukinia,
- 2 łyżki margaryny,
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- słodka papryka w proszku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól, pieprz do smaku,
- olej rzepakowy,
- jajo,
- bułka tarta,
- 2 cebule drobniutko posiekane,
Paprykę i cukinię myjemy, osuszamy następnie kroimy wg uznania (paseczki, kostka). Na patelni rozpuszczamy margarynę, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy do miękkości.
Dodajemy czosnek, zioła prowansalskie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy je solą i pieprzem.
Posiekaną cebule mieszamy ze słodką papryką.
Kotlety panierujemy w jajku-cebuli z papryką- bułce tartej i smażymy na oleju do złotego koloru z każdej strony.
Smacznego:)
świetny pomysł , zwłaszcza z panierką:)
OdpowiedzUsuń