Ile gospodyń domowych tyle przepisów na nie. Niektórzy dodają jajko- ja nie daję;)
Kluski śląskie to "utłuczone" ziemniaki połączone z mąką ziemniaczaną formowane w małe kulki z wgłębieniem.Zapraszam;)
Przekładamy ziemniaki do miski, równo uklepujemy i dzielimy na 4 równe części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i sypiemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną.
Zagniatamy ciasto, formujemy okrągłe kluski, następnie delikatnie spłaszczamy i delikatnie na środku kluski robimy dziurkę kciukiem.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, i gotujemy jeszcze przez chwilę od wypłynięcia.
Wyjmujemy kluseczki i podajemy z sosem mięsnym.
Ja podałam z sosem, który pozostał mi z poprzedniego obiadu (mięso pokroiłam w kostkę).
Smacznego :)
Kluski śląskie to "utłuczone" ziemniaki połączone z mąką ziemniaczaną formowane w małe kulki z wgłębieniem.Zapraszam;)
Składniki:
- ziemniaki,
- mąka ziemniaczana,
- sól,
Przekładamy ziemniaki do miski, równo uklepujemy i dzielimy na 4 równe części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i sypiemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną.
Zagniatamy ciasto, formujemy okrągłe kluski, następnie delikatnie spłaszczamy i delikatnie na środku kluski robimy dziurkę kciukiem.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, i gotujemy jeszcze przez chwilę od wypłynięcia.
Wyjmujemy kluseczki i podajemy z sosem mięsnym.
Ja podałam z sosem, który pozostał mi z poprzedniego obiadu (mięso pokroiłam w kostkę).
Smacznego :)
Uwielbiam te kluski i to tego ten sos mniam..
OdpowiedzUsuń