Karkówka wg ao12.

Dzisiaj proponuję wam pyszną karkówkę, przygotowałam ją w szybkowarze, ale można również dusić ją w zwykłym garnku- tylko zajmuje to trochę więcej czasu.
Zapraszam :)


Składniki:
  • 6 plastrów karkówki,
  • 250 g brązowych pieczarek,
  • cebula,
  • żółta papryka,
  • zielona papryka,
  • 4 pomidory,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 łyżki mąki,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,

Plastry karkówki rozbij tłuczkiem na "ładne" kotlety. Oprósz solą i pieprzem.

Kotlety obtocz w mące, a następnie usmaż na złoty kolor.

Pieczarki oczyść i pokój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w piórka.

Podsmaż na oleju pieczarki i cebulę,następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ogórki pokrojone w plasterki.Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki dodaj do pozostałych warzyw.

Do szybkowaru lub garnka przełóż kotlety.
Na kotlety wyłóż warzywa, dolej 100 ml wody.

Zamknij szybkowar, ustaw na poziom 2 i gotuj 15 minut. Jeśli będziesz gotować w zwykłym garnku- sprawdzaj co jakiś czas, czy mięso jest miękkie powinno zająć to około 60 minut.
Po ugotowaniu dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z ziemniakami.
Smacznego.

Komentarze