Rybka curry z mleczkiem kokosowym i warzywami.
1 cebula
350 g marchewki
Biała część pora pokrojona w poltalarki
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki curry (można dać wg uznania)
500 ml mleczka kokosowego (ja akurat miałam tyle w opakowaniu więc dałam całe)
Sól i pieprz do smaku
500 g fileta ryby pokrojonego na porcje.
Cebulę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce lub pokroić w małą kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć por, cebulę, marchewkę i curry- nie zapomnieć o przemieszaniu warzyw.
Dodać mleczko kokosowe i dusić pod przykryciem około 8-10 minut.
Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Rybę odsączyć na papierowym ręczniku, oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Wyłożyć rybę na sos warzywny i dusić do miękkości ryby. trzeba sprawdzać- wszystko zależy od grubości filetów. Posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z ryżem.
Opcja na TM
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę przekrojoną na pół oraz marchew pokrojoną na kawałki- posiekać 4 s/obr. 5 i łopatką zsunąć że ścianek na dno naczynia.
Dodać oliwe, por i curry, dusić 3 min/120°C/obr. 1 .
2.Dodać mleko kokosowe, sól i pieprz, gotować 10 min/100°C/obr. 1 wsteczne
3.Dodać rybę oprószoną solą i pieprzem i skropioną sokiem z cytryny- gotować 6 min/90°C/obr. Wsteczne mieszanie. doprawić do smaku i posypac posiekaną natką pietruszki podawać np. z ryżem
Wygląda bardzo apetycznie, idealna na piątek :)
OdpowiedzUsuń