Krokiety z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą

#zerowaste mięso z rosołu przerabiam, na krokiety lub kotlety.

Naleśniki:
500 ml mleka
500 ml wody
500 g mąki pszennej
4 jajka
35 g oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę.
TM wlać mleko i wodę, dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować 23 s/obr. 6. Ciasto przelać do innego naczynia, odstawić na ok. 15 min.
Farsz
900 g odsączone kiszonej kapusty (ja kapustę gotuję w szybkowarze 7 minut na 2 poziomie) następnie studzę i odciskami nadmiar płynu.
200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
300 g pieczarek,obranych lub umytych przekrojonych na pół
2 łyżki oleju plus dodatkowa ilość do smażenia naleśników
300 g mięsa z rosołu (bez skór i kości)
2 łyżeczki majeranku, suszonego
1 łyżeczka soli lub więcej, zależy od kwaśności kapusty kiszonej
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Krokiety
3 jajka
bułka tarta, do panierowania
olej rzepakowy, do smażenia krokietów
Naleśniki
Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować 15 s/obr. 6. Ciasto przelać do innego naczynia, odstawić na ok. 15 min. Umyć naczynie miksujące.
Farsz
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki z cebulą podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
Mięso z rosołu zmielić w maszynce do mięsa lub drobno pokroić nożem. Odciśniętą kapustę pokroić nożem. 
W misce wymieszać kapustę, pieczarki z cebulą, mięso, doprawić majerankiem i solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie czasie rozgrzać patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.Ukladać na talerzu, wtedy zmiękną i będą się dobrze zwijać.
.Na 1 naleśniku rozsmarować 2-3 łyżki farszu, zostawiając 2-3 cm margines z każdej strony. Dwa przeciwległe boki naleśnika złożyć do środka, następnie zwinąć naleśnik w rulon. W ten sam sposób przygotować pozostałe naleśniki.
W misce roztrzepać jajka. Krokiety obtaczać w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety na średnim ogniu ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Krokiety podawać na ciepło.
Wersja na thermomix:
TM (Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Dodać pieczarki, rozdrobnić kolejne 2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego dodać olej i dusić 6-8 min/120°C/obr. 1. 
Pieczarki z cebulą przełożyć do miski, odstawić. Do naczynia miksujacego włożyć połowę odciśniętej kiszonej kapusty rozdrobnić 6s/obr 4 czynność powtórzyć z pozostałą kapustą przełożyć do miski z cebulą.
Do naczynia miksującego włożyć ugotowane mięso z rosołu rozdrobnić 12 s/obr. 6. Mięso zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać pieczarki z cebulą, majeranek, sól, pieprz i kapuste wymieszać 23 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 




Komentarze