Keczup z cukinii.

Jestem w trakcie zamykania lata w słoiku.Dziś chciałam się podzielić przepisem na keczup z cukinii. Łatwy w przygotowaniu, ilealny gdy nie wiemy co zrobić z nadmiarem cukinii. Polecam 👌

Szklanka u mnie o pojemności 250 ml

Składniki :  1,5 kg cukinii (waga po obraniu skóry i gniazd nasiennych)
1 łyżka soli - daję sól kamienną 
1/2 kg cebuli
3/4 szkl cukru 
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
 Duża szczypta ostrej papryki 
1/3 łyżeczki pieprzu 
1/2 szkl octu 
400 g koncentratu pomidorowego 
4 ząbki czosnku,
suszone oregano 
Wykonanie : cukinię i cebulę obrać. Cukinię zetrzeć a cebulę drobno pokroić. Warzywa trę w malakserze - oczka obojętne.
Do startych warzyw dodać sól, wymieszać i odstawić na kilka godzin aby puściły sok.
Cukinię bardzo dobrze ❗odsączyć z soku. Im bardziej odciśnięta tym gęstszy ketczup. 
Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i zagotować (mieszamy). Po kilku minutach dodać resztę składników i gotować 30 min. Doprawić pod swój smak.
Następnie zblendować, przełożyć do słoiczków i poddać pasteryzacji 15 min.
Smacznego 😊

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)