Chleb owsiany górski.

Chleb owsiany górski- ma delikatny smak. Dodatek płatków owsianych to dawka kwasów tłuszczowych, oraz witamin B1, B6, E, cynku, wapnia i żelaza. Polecam 👌
1 faza: półkwas
50g zakwasu żytniego aktywnego,
50 g mąki żytniej typ 720,
20 g letniej wody
Zakwas wymieszać z letnią wodą, następnie dodać mąkę-zamieszać i odstawić do fermentacji na 8h.
2 faza:
120 połkwas (cała poprzednia faza),
205 g letniej wody,
175g mąki żytniej typ 720
Wymieszać tak jak w poprzedniej fazie i odstawić na 5-7 h
Płatki owsiane-namaczanka
100g płatków owsianych górskich
150g wrzątku
Zalać płatki owsiane wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 5-7h.
3 faza- właściwa faza
500g kwasu (całość z poprzedniej fazy)
250 g namoczone płatki owsiane
7g soli
15 g słodu jęczmiennego (ja użyłam melasy karobowej)
150g mąki pszennej typ 750
Wszystkie składniki ciasta wymieszać przez 15 minut, następnie przełożyć do formy, wyrównać łyżką moczoną w wodzie i odstawić do podwojenia objętości. Piec w zaparowanym piekarniku (Wlać na blachę ustawioną na dnie piekarnika kubek wrzątku)5 minut w temperaturze 220C i następnie 35 minut w temperaturze 190C po upieczeniu ostudzić na kratce.
Przepis zaczerpnięty od Adam Piekarz Domowa Piekarnia

Komentarze