Pierogi z botwinką

Pierogi z botwinka i serem polecają się na letni obiadek 😊.
Składniki na ciasto: 
2 szklanki mąki tortowej (szklanka o pojemności 250ml)
Szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego,
200 ml wrzątku,
Składniki na farsz:
4 pęczki botwinki bez buraczków
1 cebula drobno posiekana
500 g białego sera
łyżka oleju rzepakowego 
3 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
sól, pieprz
Z mąki, wody, oleju soli zagnieć sprężyste ciasto, odstawić na 30 minut pod przykryciem.
Botwinkę posiekać.Olej rozgrzać, wrzucić cebulkę - zeszklić. Dodać botwinkę i czosnek- poddusić około 5-7 minut.
Ostudzić. Do zimnych buraczków dodać ser, sól pieprz - połączyć. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem - sklejać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie z łyżką oleju- do wypłynięcia.
Podawać z cebulką i śmietaną. Smacznego 

Komentarze