Kurczak pieczony na butelce piwa.

Kurczak pieczony na butelce piwa.
To kolejne danie, które robi się samo, wystarczy wcześniej zamarynować😉
1 kurczak (u mnie ponad 2kg)
0,5 l (1 butelka) piwa
3 łyżki oleju kujawskiego
2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Butelkę z piwem dokładnie umyć, sparzyć gorącą wodą, zdjąć naklejki.
Kurczaka umyć i osuszyć.
W miseczce wymieszać olej, przyprawy (słodką paprykę, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz) i tak otrzymaną mieszanką natrzeć kurczaka (w środku również). Kurczaka włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej odłożyć na całą noc).
Zamarynowanego kurczaka włożyć na otwartą butelkę z piwem i ułożyć na blasze do pieczenia.
Blachę z kurczakiem  wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na najniższy poziom, na 2 godz.
(należy założyć 1 godz. pieczenia na każdy 1 kg mięsa). 

Komentarze