Bułeczki tygrysie

Mięciutkie i chrupiące bułeczki z efektowną spękaną skórką. Pięknie się prezentują i są pyszne 👌 polecam.
Składniki (8 bułek):
400 g mąki pszennej chlebowej
10 g świeżych drożdży
300 g letniego mleka
10 g cukru
15 g oliwy
10 g soli
Pasta ryżowa:
120 g mąki ryżowej
120 g letniego mleka
10 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
10 g cukru
1 łyżka oliwy
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko. Dobrze wymieszać i odstawić na chwilę.
Przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól. Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Dokładnie wymieszać a następnie dodaj oliwę i zagnieć gładkie ciasto,  odstaw pod przykryciem do wyrastania na 1 godzinę. W połowie wyrastania, czyli po 30 minutach ciasto w misce rozciągnij i złożyć jak kopertę.odstaw jeszcze na 30 minut.
Następnie wyłóż ciasto na blat i podziel je na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułkę, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki układaj w odstępach- będą jeszcze wyrastały i zwiekszą swoją objetość. 
W  tym czasie przygotuj pastę ryżową - w misce rozetrzyj drożdże z cukrem, dolej mleko, dodaj mąkę ryżową, sól i oliwę, następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Pasta ryżowa będzie dość gęsta, ale dająca się łatwo rozsmarowywać. 
Nałóż pastę na wierzchu i po bokach bułek przy pomocy pędzelka. Odstaw  posmarowane bułki na około 15  minut. 
Rozgrzej piekarnik do 180 °C z termoobiegiem i parą. Na dno piekarnika wstaw blaszkę i wlej kubek wrzątku. Wstaw bułki i piecz je 30-35 minut, do osiągnięcia złotego koloru. 
Wyjmij bułki z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Smacznego 😊
Przepis znalazłam na blogu grahamka.

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)