Zapiekany kalafior

Kalafior zapiekany z ziołami.
Wystarczy połączyć składniki marynaty i polać nimi kalafiora i zapiec w piekarniku. Przy okazji wrzuciłam do piekarnika wyszorowane młode ziemniaczki i obiad robił się sam.
Składniki:
1 kalafior
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii

Oczyścić kalafiora z liści.
W misce wymieszać pozostałe składniki. Przełożyć kalafiora do żaroodpornego naczynia, natrzeć go marynatą i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C i zapiekać 60 minut. Przed podaniem polać kalafiora płynem który wyciekł podczas pieczenia.
Jeśli kalafior jest duży można go obgotować w wodzie przez około 10 min.

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)