Składniki:
Ciasto:
250 g twarogu w kostce
270 g mąki pszennej pełnoziarnistej + do wałkowania
2 łyżki erytrolu
1,5 płaskiej łyżeczki sody
2 żółtka
100 g gęstego jogurtu naturalnego
Posypka:
3 łyżeczki cynamonu
8 łyżeczek cukru pudru
olej do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na gładkie ciasto.
Blat podsypujemy mąką i wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto (około 1,5 cm). Wycinamy szklanką jak na pierogi, a następnie w środku malutkim kieliszkiem lub po prostu nożykiem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i na bardzo gorący wrzucamy pojedynczo oponki. Smażymy z obu stron do zezłocenia. Delikatnie odsączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe przekładamy do miski, w której został wymieszany cukier z cynamonem. Dokładnie obtaczamy i zjadamy.
Smacznego!
Super oponki w zdrowszej wersji ;)
OdpowiedzUsuńO tak zdrowsze i też pyszne pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuń