Razowe oponki serowe

Tłusty czwartek już jutro, na blogu są już faworki z piekarnika (które można też z powodzeniem usmażyć na oleju), są również pączki, które są przepyszne 🙂 zapraszam.

Składniki:

Ciasto:
250 g  twarogu w kostce
270 g mąki pszennej pełnoziarnistej + do wałkowania
2 łyżki erytrolu
1,5 płaskiej łyżeczki sody
2 żółtka
100 g gęstego jogurtu naturalnego

Posypka:
3 łyżeczki cynamonu
8 łyżeczek cukru pudru

olej do smażenia

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na gładkie ciasto.
Blat podsypujemy mąką i wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto (około 1,5 cm). Wycinamy szklanką jak na pierogi, a następnie w środku malutkim kieliszkiem lub po prostu nożykiem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i na bardzo gorący wrzucamy pojedynczo oponki. Smażymy z obu stron do zezłocenia. Delikatnie odsączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe przekładamy do miski, w której został wymieszany cukier z cynamonem. Dokładnie obtaczamy i zjadamy.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)