Tłusty Czwartek już za nami, a ja mam dla Was pomysł na wykorzystanie białek pozostałych po pączkach, czy oponkach.
Kokosanki ⬇️
Składniki:
5 białek
100 g cukru
szczypta soli
300 g wiórków kokosowych
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę.
Następnie do ubitej piany dodaj wiórki kokosowe cały czas mieszając na wolnych obrotach.
Gdy wiórki będą już wymieszane z białkami dodaj rozpuszczone, ale nie gorące masło oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj razem.
Kokosanki uformuj dowolnie.
Możesz w dłoniach ulepić kulkę i rozpłaszczyć ją na blasze lub tak jak wyłożyć na blaszkę przy pomocy łyżeczki. Ciastka układaj zawsze na papierze do pieczenia.
Piecz w 170 °C przez 20-25 minut.
Po upieczeniu kokosanki powinny być złociste i chrupiące.
Smacznego 🙂
#kokosanki #kokos #białka #zerowaste #ciasteczka #ostatki #dokawy #najedenkęs
I nic się nie marnuje ;)
OdpowiedzUsuń