Murzynek orzechowy


Jest to miks 2 przepisów: murzynka z moich wypieków oraz polewy orzechowej z ciasta siostry Anastazji 😊 Jest pyszny, że aż ciężko się oprzeć kolejnemu kawałkowi.

Murzynek – składniki na formę: 24x28 cm lub tą większą- wyjdzie wtedy trochę niższe ciasto.

170g masła 
4 jajka
430g mąki pszennej
250g cukru
340 ml mleka
7 łyżek powideł 
3 płaskie łyżeczki zmielonego cynamonu
1czubsta łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
7 łyżeczek ciemnego kakao 

Mąkę pszenną, cynamon, sodę, przyprawę do piernika – przesiać, odłożyć.

W średnim garnku– cukier wymieszać z kakao, dodać mleko i wymieszać. Dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę pszenną ,wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika – wymieszać rózgą.
Dodać powidła i wymieszać łyżką.
Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać żółtka i nadal ubijać. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec 45 minut do godziny w temperaturze 170°C w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Polewa orzechowa:
270g orzechów włoskich posiekanych,
150g masła
150g cukru
4 łyżki wody
Wszystkie składniki zagotować, przestudzic i wyłożyć na upieczone ciasto.
Smacznego
#murzynekzorzechami #murzynek #dokawy #ciezkosieoprzec #ciężkosięoderwać #nadeser #poprostupycha

Komentarze