Kurczak na soli

Kurczak pieczony na soli w zasadzie robi się sam, wystarczy natrzeć go przyprawami a następnie ułożyć na soli i upiec. 🙂
Składniki:
kurczak (u mnie) 1,800g 
mieszanka przypraw do kurczaka
1kg soli
Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Nastepnie natrzyj kurczaka (również wewnątrz) mieszanką przypraw (ja zostawiłam tak na noc, ale wystarczy kilka godzin). 
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Na dno naczynia żaroodpornego wysyp sól i ułóż na niej kurczaka położonego na grzbiecie (piersiami do góry). Staraj się nie przesuwać już kurczaka, aby nie wetrzeć w niego soli.
Piecz bez przykrycia ok. 1,5 godziny, aż kurczak będzie miękki.
W połowie czasu pieczenia przewróć kurczaka na "plecy" i piecz do miękkości.
Smacznego.

Komentarze