Krokiety z kaszą gryczaną i pieczarkami.


200 g kaszy gryczanej niepalonej
8-9 średnich pieczarek
Około 2 łyżeczek przyprawy pomidory suszone z ziołami
1 duża cebula
Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
1-2 jajka
Bułka tarta
Olej do smażenia
Każdy ma swoje ulubiony przepis na naleśniki.
Ja robię zawsze na tzw oko 🤭, więc nie podam przepisu.
Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja zawsze opłukuję na sicie pod zimną wodą. Następnie zalewam wodą 2:1 (woda:kasza)delikatnie solę i gotuję w szybkowarze przez 4:30min na 2 poziomie. Po tym czasie od razu otwieram garnek i czekam aż kasza przestygnie.
Pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie podsmazam na patelni aby odparowały wodę i przekładam do ugotowanej kaszy.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na łyżce oleju aby się zeszkliła.
Do farszu dodajemy cebulę, przyprawę suszone pomidory z ziołami oraz sól i pieprz do smaku.
Smarujemy naleśniki farszem i zwijamy krokiety, które panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej i smażymy do zezłocenia się panierki.
Podajemy do czerwonego barszczu. Smacznego 🙂


Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)