Domowa wędlina z indyka z suszonymi pomidorami i ziołami

Od ponad 1,5 roku robię sama wędliny w szynkowarze. Jak widzę, że już się kończy to zabieram się za następną. W przygotowaniu jest prosta i wcale nie potrzeba dużo czasu do jej wykonania. Wszystkiego czynności są rozłożone w czasie. Polecam spróbować 😊
1 kg udźca indyczego

3 łyżki przyprawy suszone pomidory z ziołami
18 g peklosoli na kg mięsa

Umyty i osuszony udziec z indyka przemieliłam na szarpaku, dodałam zioła i sól peklową. Można także pokroić mięso i rozbić je tłuczkiem (też tak robiłam).
Dobrze wyrobić mięso i przełożyć do pojemnika lub woreczka. Ja przekładam do woreczka próżniowego.
Następnego dnia raz jeszcze wyrobić. Przełożyć masę do szynkowaru na kolejne 12h do lodówki. Parzyć do 72 stopni wewnątrz wyrobu w wodzie o temperaturze 75-80 C.
Po uzyskaniu temperatury wewnątrz wyrobu, schłodzić, zdjąć sprężynę i odstawić na  24h do całkowitego schłodzenia.
Smak idealny, 😁 polecam

Komentarze