Kolejny sposób na pozbycie się resztek wędliny z lodówki i przy tym pyszny obiad.
Do zapiekanki użyłam szynki w plastrach, brokuła i 2 rodzajów sera. Zapraszam ☺
Składniki:
4-5 średnich ziemniaków,
200 g szynki,
150 g sera żółtego w plastrach,
mały brokuł około 300 g - można użyć mrożonego,
1 mozzarella,
350 ml śmietany 30%
Pieprz ziołowy około 1/2 łyżeczki,
2 jajka,
Sól himalajska, pieprz prawdziwy,
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, które następnie oprószamy solą i pieprzem.
Wykładamy w kwadratowej formie warstwami: ziemniaki-wędlina- żółty ser - ziemniaki - wędlina-żółty ser - brokuł - ziemniaki. Posypujemy starą mozzarellą.
W miseczce wymieszać jajka ze śmietaną, doprawić pieprzem ziołowym, następnie polać zapiekankę.
Piec zapiekankę przez 60 minut w temperaturze 170 °C najlepiej sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie, jeśli potrzebują więcej czasu piec do ich miękkości.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)