Z serii z resztek: tureckie orkiszowe pide z mięsem z rosołu 😊

Inspiracją był przepis znaleziony na blogu gotowanie jest łatwe. Oczywiście przerobiłam go trochę na własne potrzeby. Wiecie już, że nie lubię marnować jedzenia, dlatego też ciągle kombinuję aby wszystko "przerobić " .
Mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową pełnoziarnistą, a mięso z udek ugotowanym mięsem z rosołu. Zapraszam 

Składniki na ciasto:
350 g mąki orkiszowej  pełnoziarnistej, 
250 ml letniej wody, 
7 g  drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych, 
1 łyżeczka cukru, 
Pół łyżeczki soli himalajskiej, 
2 łyżki oliwy z oliwek, 
Do miski wsypać mąkę,  drożdże,  cukier i sól.  Wlać oliwę i wodę  i zagnieść ciasto.
Jeśli używasz świeżych drożdży,  rozpuść je w letniej wodzie,  następnie postępuj jak wyżej. Ciasto  przykrywamy bawełnianym ręcznikiem do wyrośnięcia (15-20 minut).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Ciasto podzielić na 4 części,  rozwałkować cienko -  uformować kształt łódeczek  umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,  napełnić farszem,  ułożyć mozzarellę i piec przez około 30 minut.

Farsz:
Około 200 g mięsa ugotowanego (np.  z rosołu), 
1 marchewka, 
1 cebula, 
2 ząbki czosnku, 
Sól himalajska, 
Pieprz ziołowy galeo, 
Oregano, 
Majeranek, 
1 mozzarella, 
1  łyżka  oleju kokosowego.

Na patelni rozgrzać olej,  wrzucić posiekaną w kostkę cebulę,  przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce marchewkę.  Smażymy i podlewamy wodą  (50 ml). Dusimy do miękkości marchewki,  doprawiamy przyprawami i dodajemy ugotowane mięso z rosołu  drobno pokrojone.


Smacznego ☺ proponuję podać z sosem czosnkowym.

Źródło :gotowanie jest łatwe.

Komentarze