Inspiracją był przepis znaleziony na blogu gotowanie jest łatwe. Oczywiście przerobiłam go trochę na własne potrzeby. Wiecie już, że nie lubię marnować jedzenia, dlatego też ciągle kombinuję aby wszystko "przerobić " .
Mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową pełnoziarnistą, a mięso z udek ugotowanym mięsem z rosołu. Zapraszam
Mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową pełnoziarnistą, a mięso z udek ugotowanym mięsem z rosołu. Zapraszam
Składniki na ciasto:
350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
250 ml letniej wody,
7 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych,
1 łyżeczka cukru,
Pół łyżeczki soli himalajskiej,
2 łyżki oliwy z oliwek,
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Wlać oliwę i wodę i zagnieść ciasto. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuść je w letniej wodzie, następnie postępuj jak wyżej. Ciasto przykrywamy bawełnianym ręcznikiem do wyrośnięcia (15-20 minut).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować cienko - uformować kształt łódeczek umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, napełnić farszem, ułożyć mozzarellę i piec przez około 30 minut.
Farsz:
Około 200 g mięsa ugotowanego (np. z rosołu),
1 marchewka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
Sól himalajska,
Pieprz ziołowy galeo,
Oregano,
Majeranek,
1 mozzarella,
1 łyżka oleju kokosowego.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce marchewkę. Smażymy i podlewamy wodą (50 ml). Dusimy do miękkości marchewki, doprawiamy przyprawami i dodajemy ugotowane mięso z rosołu drobno pokrojone.
Smacznego ☺ proponuję podać z sosem czosnkowym.
Źródło :gotowanie jest łatwe.
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)