Tak, tak chleb z kaszą jaglaną :-)
Dzięki kaszy chleb jest pyszny i wilgotny, a mąka orkiszowa sprawia, że jest zdrowszy od pszennego.
Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, na błony śluzowe działa wysuszająco, dlatego jest wskazana przy katarze.
Poza tym przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Neutralizuje kwasy żołądkowe- skutecznie walczy ze zgagą.
Kaszę jaglaną poleca też się zmarzluchom, ze względu na rozgrzewające właściwości. Warto spożywać kaszę ze względu na zawarty w niej krzem- który dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz zapobiega odwapnianiu kości.
Aż tyle dobroci kryje w tych malutkich ziarenkach, więc korzystajmy z nich jak najczęściej.
Dzięki kaszy chleb jest pyszny i wilgotny, a mąka orkiszowa sprawia, że jest zdrowszy od pszennego.
Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, na błony śluzowe działa wysuszająco, dlatego jest wskazana przy katarze.
Poza tym przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Neutralizuje kwasy żołądkowe- skutecznie walczy ze zgagą.
Kaszę jaglaną poleca też się zmarzluchom, ze względu na rozgrzewające właściwości. Warto spożywać kaszę ze względu na zawarty w niej krzem- który dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz zapobiega odwapnianiu kości.
Aż tyle dobroci kryje w tych malutkich ziarenkach, więc korzystajmy z nich jak najczęściej.
Przepis na chleb z kaszą jaglaną znaleziony na blogu smakowity chleb.
Składniki:
500 g mąki orkiszowej jasnej typ 700,
170 g zakwasu żytniego aktywnego,
200 g ugotowanej kaszy jaglanej,
250 ml letniej wody,
1,5 łyżeczki soli himalajskiej.
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, dokarmiony zakwas, sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy 5 minut. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 godziny, w tym czasie zagniatamy ciasto przez minutę co 30 minut.
Po tym czasie przekładam ciasto na oprószony mąką blat, formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Można również ciasto zostawić do wyrośnięcia w misie, następnie przełożyć do keksówki i w niej piec chleb.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni.
Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę, możemy go dodatkowo naciąć.
Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut.
U pieczony chleb studzimy na kratce.
Źródło:Smakowity chleb
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)