Soczewica w swoim składzie zawiera duże ilości witamin oraz makro i mikro elementów. Skład białka soczewicy na tle innych roślin strączkowych jest jednym z najkorzystniejszych, a niska zawartość tłuszczu sprawia, że jest dobrym wyborem dla osób chcących utrzymać szczupłą sylwetkę. Po zjedzeniu soczewicy poczucie sytości utrzymuje się długo, dzięki czemu nie podjadamy słodyczy :-)
Te pierogi są lekkie z nadzieniem z czerwonej soczewicy -doprawione podsmażoną cebulką i czosnkiem.
Ciasto przygotowałam z dodatkiem masła dzięki temu jest miękkie i delikatne.
Pierogi polałam podsmażoną cebulką.
Te pierogi są lekkie z nadzieniem z czerwonej soczewicy -doprawione podsmażoną cebulką i czosnkiem.
Ciasto przygotowałam z dodatkiem masła dzięki temu jest miękkie i delikatne.
Pierogi polałam podsmażoną cebulką.
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej,
szczypta soli,
200 ml gorącej wody,
25 g masła
Składniki na farsz:
350g czerwonej soczewicy,
2 duże cebule,
3 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
2-3 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu,
Ciasto: Ze składników zagniatam elastyczne, miękkie ciasto, rozwałkowuję je na cienki placek, wykrawam szklanką kółka. Na każde nakładam łyżeczkę farszu i sklejam mocno brzegi. Wrzucam na osolony wrzątek, gotuję 3 minuty od wypłynięcia. Podaję polane podsmażoną na oleju kokosowym cebulką.
Smacznego
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)