Tym razem faworki z piekarnika. Wolę smażone, jeśli jednak jesteś na diecie polecam spróbować i cieszyć się z wszystkimi karnawałowymi smakołykami ☺
Składniki:
200 g mąki,
2 żółtka,
90 g śmietany 15%,
1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
cukier puder do posypania faworków,
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie napowietrzamy - uderzając w nie wałkiem przez kilka minut. Podczas pieczenia pojawią się bąbelki powietrza ☺
Odstawić ciasto na 10-15 minut, po tym czasie odkrawamy po kawałku i wałkujemy na bardzo cienkie ciasto.
Nożem wycinamy wąskie paski, nacinamy na środku i przeciągamy przez nią jedną stronę faworka.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie napowietrzamy - uderzając w nie wałkiem przez kilka minut. Podczas pieczenia pojawią się bąbelki powietrza ☺
Odstawić ciasto na 10-15 minut, po tym czasie odkrawamy po kawałku i wałkujemy na bardzo cienkie ciasto.
Nożem wycinamy wąskie paski, nacinamy na środku i przeciągamy przez nią jedną stronę faworka.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)