Udka zamarynowane w maślance, które następnie się piecze.
Dzięki takiej marynacie mięso jest bardzo delikatne. Polecam je przygotować, są pyszne
Składniki:
4 udka z kurczaka (u mnie pozbawione skóry),
2 szklanki maślanki,
przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz, papryka czerwona słodka, czosnek niedźwiedzi.
Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie natrzeć przyprawami. Ułożyć w pojemniku z zamknięciem, zalać maślanką. Tak przygotowane mięso wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjąć mięso z marynaty - nie odsączając udek z jej nadmiaru. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w temperaturze 180 °C przez około 45 minut. W trakcie pieczenia polewać wytopionym tłuszczem. Można piec 30 minut pod przykryciem, później zdjąć pokrywę aby mięso ładnie się zarumieniło.
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)