Mleko kokosowe zawiera korzystne tłuszcze roślinne, ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne.
Wzmacnia układ układ odpornościowy i wpływa pozytywnie na prace mózgu. Nie zawiera cholesterolu, a tłuszcz w nim zawarty jest łatwostrawny. Przy zakupie jednak proszę zwracać uwagę na zawartość dodatków, najlepiej gdy jest całkowicie naturalne. Dlatego polecam zrobić samemu mleko kokosowe.
Wzmacnia układ układ odpornościowy i wpływa pozytywnie na prace mózgu. Nie zawiera cholesterolu, a tłuszcz w nim zawarty jest łatwostrawny. Przy zakupie jednak proszę zwracać uwagę na zawartość dodatków, najlepiej gdy jest całkowicie naturalne. Dlatego polecam zrobić samemu mleko kokosowe.
Składniki:
100 g wiórek kokosowych (naturalnych bez dodatków),
1 litr ciepłej przegotowanej wody
Wykonanie domowego mleka kokosowego:
Wiórki kokosowe zalać 1 l przegotowanej ciepłej wody i zostawić na noc.
Zmiksować dokładnie masę w mikserze kielichowym.
Przelać płyn przez gazę lub gęste sitko, dokładnie odciskając wiórki.
Mleko kokosowe można przechowywać w lodówce przelane do zamykanego słoika lub butelki przez 3-4 dni. Napój ma tendencję do rozwarstwiania się, dlatego przed użyciem należy dokładnie wstrząsnąć naczyniem.
Prawda, że proste :-)
Wiórki kokosowe zalać 1 l przegotowanej ciepłej wody i zostawić na noc.
Zmiksować dokładnie masę w mikserze kielichowym.
Przelać płyn przez gazę lub gęste sitko, dokładnie odciskając wiórki.
Mleko kokosowe można przechowywać w lodówce przelane do zamykanego słoika lub butelki przez 3-4 dni. Napój ma tendencję do rozwarstwiania się, dlatego przed użyciem należy dokładnie wstrząsnąć naczyniem.
Prawda, że proste :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)