Uwielbiasz masło orzechowe więc do dzieła, zrób je sama 😊
Domowe masło orzechowe jest zdrowsze i pyszniejsze od tego kupowanego.
Sprawdzi się jako smarowidło na chleb, dodatek do ciast i ciasteczek. Robiąc takie masło wiemy dokładnie co ono zawiera.
Orzechy ziemne są bardzo zdrowe- pełne wartościowych substancji odżywczych.
Masło nie wymaga dodawania żadnych tłuszczy, bo orzechy same w sobie są tłuste i po odpowiednio długim miksowaniu zamieniają się w gładką masę.
Kupiłam fistaszki w łupince, obrałam i z takich orzeszków przyrządziłam masło orzechowe.
Czym miksować orzechy? Na pewno najlepiej sprawdzi się thermomix oraz malakser o dużej mocy. Ja niestety posiadam tylko ręczny blender o mocy 700 W i robiłam masło orzechowe "na raty" aby go nie spalić.
Orzechy ziemne są bardzo zdrowe- pełne wartościowych substancji odżywczych.
Masło nie wymaga dodawania żadnych tłuszczy, bo orzechy same w sobie są tłuste i po odpowiednio długim miksowaniu zamieniają się w gładką masę.
Kupiłam fistaszki w łupince, obrałam i z takich orzeszków przyrządziłam masło orzechowe.
Czym miksować orzechy? Na pewno najlepiej sprawdzi się thermomix oraz malakser o dużej mocy. Ja niestety posiadam tylko ręczny blender o mocy 700 W i robiłam masło orzechowe "na raty" aby go nie spalić.
Składniki:
300 g orzechów ziemnych,
Sól himalajska do smaku.
Wykonanie:Umieść orzechy w robocie i miksuj aż do momentu wytrącenia się oleju i powstania gładkiej masy. I tu radzę rozłożyć sobie miksowanie na kilka razy aby nie spalić blendera.
Pod koniec miksowania dodać sól do smaku. Proste, prawda?
Powodzenia i smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)