Ryba w przygotowaniu jest bardzo prosta, czas oczekiwania trochę długi ale rekompensuje smakiem.
Okoń ma soczyste i delikatne mięso, które jest lekko słodkawe.
Okoń ma soczyste i delikatne mięso, które jest lekko słodkawe.
Składniki :
2 okonie morskie,
1 cytryna,
4 łyżki masła,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
3 łyżeczki posiekanego koperku,
sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Jeśli mamy wypatroszone ryby oskrobać je dokładnie ze wszystkich łusek ostrym nożem zaczynając od strony ogona w kierunku głowy następnie wyciąć skrzela i płetwy.
Ryby dobrze opłukać pod zimną wodą.
Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Masło połączyć przy pomocy widelca z posiekaną natką pietruszki.
Ryby naciąć i oprószyć solą i pieprzem (na zewnątrz i wewnątrz).
Ryby napełnić przygotowanym masłem w każdą włożyć jeszcze 2-3 plastry cytryny (wcześniej dobrze wyszorować cytrynę).
Każdą rybę spiąć wykałaczkami.
Ryby skropić sokiem z pozostałej cytryny, natrzeć posiekanym koperkiem i polać oliwą z oliwek.
Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Wstawić do piernika nagrzanego do 190°C piec 35-45 minut (w zależności od wielkości ryb).
10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby ryby się przypiekły.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)