Od jakiegoś czasu staram się zorganizować sobie więcej czasu, aby znów zacząć pisać bloga. Mam nadzieję, że tym razem mi się uda 😀
Chyba cały sekret tkwi w sposobie pieczenia pizzy.
Jeśli nie posiadamy kamienia do pieczenia pizzy, można w tym przepisie zastąpić go blachą do ciasta, tak tak zwykłą blachę :-)
Pizza jest pyszna z chrupiącym spodem.
Chyba cały sekret tkwi w sposobie pieczenia pizzy.
Jeśli nie posiadamy kamienia do pieczenia pizzy, można w tym przepisie zastąpić go blachą do ciasta, tak tak zwykłą blachę :-)
Pizza jest pyszna z chrupiącym spodem.
Składniki:
500g mąki,
7g drożdży instant lub 50g świeżych drożdży,
1 łyżka soli himalajskiej,
1 łyżeczka cukru,
1 szklanka ciepłej wody,
3 łyżki oliwy z oliwek,
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, zalać je ciepłą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodać przesianą przez sito mąkę, cukier, oliwę i sól.
Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować składniki na obłożenie pizzy.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 240 °C razem z blachą na której będzie pieczona pizza.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na taką samą jak wielkość blachy.
Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i ulubione składniki i ser.
Pizzę zsunąć (z papierem lub bez) na rozgrzaną blachę i piec około 8-10 minut z termoobiegiem (jeśli nie mamy termoobiegu piec w temperaturze 220°C przez 15-17 minut).
Smacznego :-)
Źródło : buduj smak
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)