Przepis znalazłam na PP, okazał się strzałem w dziesiątkę. Idealne połączenie kiszonej kapusty z ziemniakami, do tego jeszcze dużo podsmażonej cebulki. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tych pierogów, nie czekajcie zróbcie bo są rewelacyjne...
Jajko rozmąć ze śmietaną.
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj wszystkie składniki, szybko ze sobą połącz, zagniatając elastyczne ciasto.
Ciasto jest bardzo plastyczne, mięciutkie, pierogi lepi się fantastycznie.
Kapustę zalej wodą, ugotuj do miękkości,ostudź,odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj drobno. Cebulę drobno posiekaj i duś na maśle i oleju.
Do miski wkładamy kapustę,2 łyżki usmażonej cebuli bez tłuszczu,(reszta cebuli zostaje do okraszenia) i tyle ziemniaków, aby farsz miał lekko kwaskowy smak,(im kapusta kwaśniejsza, ziemniaków dajemy więcej)
Przypraw wszystko solą ,pieprzem i pieprzem ziołowym, wymieszaj.
Lep pierogi, gotuj ok. 3 min. od wypłynięcia.
Gotowe polej masłem z cebulą i ewentualnie boczkiem.
Smacznego:)
Ciasto na pierogi :
3 szklanki mąki,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki gorącej wody,
jajko,
szczypta soli,
Jajko rozmąć ze śmietaną.
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj wszystkie składniki, szybko ze sobą połącz, zagniatając elastyczne ciasto.
Ciasto jest bardzo plastyczne, mięciutkie, pierogi lepi się fantastycznie.
Farsz na pierogi:
500 g kiszonej kapusty,
ok.40 dag ugotowanych ziemniaków,
2 średnie cebule,
10-15 dag masła,
3 łyżki oleju,
sól,pieprz ziołowy,pieprz czarny,
Kapustę zalej wodą, ugotuj do miękkości,ostudź,odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj drobno. Cebulę drobno posiekaj i duś na maśle i oleju.
Do miski wkładamy kapustę,2 łyżki usmażonej cebuli bez tłuszczu,(reszta cebuli zostaje do okraszenia) i tyle ziemniaków, aby farsz miał lekko kwaskowy smak,(im kapusta kwaśniejsza, ziemniaków dajemy więcej)
Przypraw wszystko solą ,pieprzem i pieprzem ziołowym, wymieszaj.
Lep pierogi, gotuj ok. 3 min. od wypłynięcia.
Gotowe polej masłem z cebulą i ewentualnie boczkiem.
Smacznego:)
świetne:)
OdpowiedzUsuń