Jest wiele wersji na śledzie po kaszubsku, ja podaję Wam moją sprawdzoną...zapraszam:)
Śledzie najpierw pozbaw zbyt dużej ilości soli mocząc je w zimnej wodzie-należy ją często zmieniać* uważaj aby nie wypłukać całej soli.
Następnie pokrój je na kawałki o szerokości 3 cm.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie zeszklij na oleju.
Do cebuli dodaj przecier pomidorowy, ketchup, olej, sok z cytryny i przyprawy. Podsmaż wszystko przez około 1-2 minuty i ostudź. Do letniego jeszcze sosu dodaj pokrojone śledzie i delikatnie wymieszaj. Przed podaniem, schłodź w lodówce.
Smacznego :)
Składniki:
4-5 filetów śledziowych,
4-5 filetów śledziowych,
2 cebule,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka pikantnego ketchupu,
1/2 szklanki oleju,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka pikantnego ketchupu,
1/2 szklanki oleju,
łyżka soku z cytryny,
2 liście laurowe,
2 ziarna ziela angielskiego,
sól, pieprz do smaku,
Śledzie najpierw pozbaw zbyt dużej ilości soli mocząc je w zimnej wodzie-należy ją często zmieniać* uważaj aby nie wypłukać całej soli.
Następnie pokrój je na kawałki o szerokości 3 cm.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie zeszklij na oleju.
Do cebuli dodaj przecier pomidorowy, ketchup, olej, sok z cytryny i przyprawy. Podsmaż wszystko przez około 1-2 minuty i ostudź. Do letniego jeszcze sosu dodaj pokrojone śledzie i delikatnie wymieszaj. Przed podaniem, schłodź w lodówce.
Smacznego :)
smaczny przepis:)
OdpowiedzUsuń