Bagietka czosnkowa.

Chociaż nie wszyscy przepadają za czosnkiem, to pieczywo czosnkowe ma już trochę więcej fanów.
Pieczywo czosnkowe podajemy zazwyczaj do sałatek, na imprezkach przy grillu itp.
Choć niewiele przy nim pracy, efekt jest zachwycający :)


Składniki:
1 bagietka,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki miękkiego masła,
szczypta soli,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

W miseczce połącz masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę.
Bagietkę nacinaj ukośnie i dość głęboko, tworząc kromki.

Każda taką kromkę smaruj masełkiem z każdej strony, jeżeli trochę masła będzie na górze bagietki- to nie przejmuj się i tak podczas pieczenia wniknie w głąb bagietki.
Bagietkę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190C i zapiekaj od 5-10 minut, pilnując aby się nie przypaliła, a masełko się roztopiło.
Przed podaniem, pokrój bagietkę na kromeczki i podaj jeszcze ciepłe.
Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)