Zapiekane kolanka z szynką i serem.

Zapiekanki kojarzą mi się zawsze z czymś sycącym, pełnym różnych składników (które często zalegają nam w lodowce),a z których można przyrządzić pyszne ciepłe danie. Zapraszam :)

Składniki:
300g makaronu np.kolanka,
250 g szynki pokrojonej w kostkę, 
200 ml mleka,
100 g serka śmietankowego z ziołami,
100 g startego żółtego sera,
1 mozzarella,
2 łyżeczki musztardy,  
sól do smaku, 
pieprz do smaku,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 
2-3 pomidory pokrojone w plastry,
zioła prowansalskie do dekoracji, 
Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, aż będzie al dente, odcedź i przykryj, aby za bardzo nie wystygł.
W garnku zagotuj mleko i dodaj serek i żółty ser. Następnie dodaj do masy serowej musztardę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos będzie rzadki możesz go zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.  
Szynkę i makaron połącz z sosem serowym, przełóż do naczynia do zapiekania, udekoruj plastrami pomidorów i mozzarelli, posyp ziołami prowansalskimi.
Umieścić naczynie w gorącym piekarniku, i zapiekaj aż ser zacznie się topić (około 20 minut).
Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)