Naleśniki ze szpinakiem to wyśmienite danie. Najważniejszy jest farsz – nie szczędźcie na czosnku, ja dodaję też cebulę, która doskonale podkreśla smak szpinaku. Zapraszam.
Składniki na farsz:
450g szpinaku (np. rozdrobniony, mrożony),
250g chudego sera,
żółty ser do posypania naleśników,
3 ząbki czosnku,
250g chudego sera,
żółty ser do posypania naleśników,
3 ząbki czosnku,
1 cebula drobno posiekana,
sól i pieprz do smaku,
Składniki na ciasto:
10 plastrów boczku,
250 g mąki,
1 jajko,
250 ml mleka,
50 ml wody,
łyżeczka oleju,
sól do smaku,
olej rzepakowy do smażenia,
1 jajko,
250 ml mleka,
50 ml wody,
łyżeczka oleju,
sól do smaku,
olej rzepakowy do smażenia,
Wszystkie składniki na ciasto (łącznie z 1 łyżeczką oleju) dokładnie wymieszaj. Patelnię bardzo dobrze rozgrzej, smaż cienkie naleśniki - na natłuszczoną patelnię wylewaj niecałą chochelkę ciasta-na środku kładź plaster boczku. Smaż z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Przełóż rozmrożony szpinak do garnka (nadmiar wody można odparować) dodaj posiekaną cebulę,ser(biały) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewaj 10-15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik nakładaj 2-3 łyżki farszu i zwijaj w rulon tak aby boczek był na zewnątrz naleśnika.
Aby były ciepłe przed podaniem przełóż do naczynia do zapiekania posyp serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do temp 170°C.
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)