Lasagne z łososiem.

Kocham włoską kuchnię za bogactwo ziół, za pizzę, kawę, słodkie desery i przede wszystkim za makarony.
Lasagne to potrawa, którą bardzo lubimy,chociaż nie jemy jej zbyt często. Farsz do tej zapiekanki może być różny. Nasza  dzisiaj jest z łososiem. Zapraszam :)


Składniki:
1 łyżka oleju rzepakowego, 
1 cebula, drobno posiekana, 
400 g pomidorów z puszki (krojonych), 
4 łyżki czerwonego pesto, 
płaty lasagne (ja zużyłam 12 płatów), 
200 g wędzonego łososia, 
250g filetu z łososia , pokrojonego w cienkie plasterki,
50 g masła,
 500 ml mleka,
50 g mąki, 
 ser do posypania lazanii,


Przygotuj sos beszamelowy:
W rondlu na małym ogniu, rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj z  masłem drewnianą łyżką, na gładką masę- delikatnie gotuj 2-3 min, cały czas mieszając. Następnie wlej mleko, cały czas mieszając-gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.Doprawić sos solą i białym pieprzem.     


Rozgrzej piekarnik do 180°C.  
Rozgrzej na patelni olej i smaż chwilę cebulę, dodaj pomidory i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy wymieszaj z pesto i dopraw solą i pieprzem.
Na dno natłuszczonego naczynia do zapiekania (20 x 30 cm) wyłóż 4 płaty lazanii-posmaruj sosem pomidorowym i ułóż połowę wędzonego łososia-następnie pokryj wszystko 1/4  sosu beszamelowego.
Połóż kolejne 4 płaty makaronu- rozprowadź sos pomidorowy  i pokrojonego w plastry łososia.
Posmaruj znów sosem beszamelowym i przykryj 4 płatami makaronu.
Na makaronie rozprowadź resztę sosu pomidorowego- na sos wyłóż pozostałe plastry wędzonego łososia i polej resztą sosu beszamelowego. Wierzch lazanii udekoruj serem i piecz w piekarniku około 35-40 minut (do momentu aż makaron zmięknie).
Smacznego :)
   

Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)