Kocham włoską kuchnię za bogactwo ziół, za pizzę, kawę, słodkie desery i przede wszystkim za makarony.
Lasagne to potrawa, którą bardzo lubimy,chociaż nie jemy jej zbyt często. Farsz do tej zapiekanki może być różny. Nasza dzisiaj jest z łososiem. Zapraszam :)
Przygotuj sos beszamelowy:
W rondlu na małym ogniu, rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj z masłem drewnianą łyżką, na gładką masę- delikatnie gotuj 2-3 min, cały czas mieszając. Następnie wlej mleko, cały czas mieszając-gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.Doprawić sos solą i białym pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Rozgrzej na patelni olej i smaż chwilę cebulę, dodaj pomidory i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy wymieszaj z pesto i dopraw solą i pieprzem.
Na dno natłuszczonego naczynia do zapiekania (20 x 30 cm) wyłóż 4 płaty lazanii-posmaruj sosem pomidorowym i ułóż połowę wędzonego łososia-następnie pokryj wszystko 1/4 sosu beszamelowego.
Połóż kolejne 4 płaty makaronu- rozprowadź sos pomidorowy i pokrojonego w plastry łososia.
Posmaruj znów sosem beszamelowym i przykryj 4 płatami makaronu.
Na makaronie rozprowadź resztę sosu pomidorowego- na sos wyłóż pozostałe plastry wędzonego łososia i polej resztą sosu beszamelowego. Wierzch lazanii udekoruj serem i piecz w piekarniku około 35-40 minut (do momentu aż makaron zmięknie).
Smacznego :)
Lasagne to potrawa, którą bardzo lubimy,chociaż nie jemy jej zbyt często. Farsz do tej zapiekanki może być różny. Nasza dzisiaj jest z łososiem. Zapraszam :)
Składniki:
1 łyżka oleju rzepakowego,
1 cebula, drobno posiekana,
400 g pomidorów z puszki (krojonych),
4 łyżki czerwonego pesto,
płaty lasagne (ja zużyłam 12 płatów),
200 g wędzonego łososia,
250g filetu z łososia , pokrojonego w cienkie plasterki,
50 g masła,
500 ml mleka,
50 g mąki,
ser do posypania lazanii,
Przygotuj sos beszamelowy:
W rondlu na małym ogniu, rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj z masłem drewnianą łyżką, na gładką masę- delikatnie gotuj 2-3 min, cały czas mieszając. Następnie wlej mleko, cały czas mieszając-gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.Doprawić sos solą i białym pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Rozgrzej na patelni olej i smaż chwilę cebulę, dodaj pomidory i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy wymieszaj z pesto i dopraw solą i pieprzem.
Na dno natłuszczonego naczynia do zapiekania (20 x 30 cm) wyłóż 4 płaty lazanii-posmaruj sosem pomidorowym i ułóż połowę wędzonego łososia-następnie pokryj wszystko 1/4 sosu beszamelowego.
Połóż kolejne 4 płaty makaronu- rozprowadź sos pomidorowy i pokrojonego w plastry łososia.
Posmaruj znów sosem beszamelowym i przykryj 4 płatami makaronu.
Na makaronie rozprowadź resztę sosu pomidorowego- na sos wyłóż pozostałe plastry wędzonego łososia i polej resztą sosu beszamelowego. Wierzch lazanii udekoruj serem i piecz w piekarniku około 35-40 minut (do momentu aż makaron zmięknie).
Smacznego :)
O to coś dla mnie! Uwielbiam łososia :)
OdpowiedzUsuńByła pyszna i polecam Wam spróbować, bo warto :)
OdpowiedzUsuń