Racuchy to mój sposób na "pozbycie się" miękkich jabłek. Są idealne nie za słodkie i znikają w mgnieniu oka, my zjedliśmy racuchy smarując je dżemem jagodowym :)
Z mąki,proszku do pieczenia, jajka, mleka i cukrów oraz szczypty soli utrzyj gładkie ciasto.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do ciasta i wymieszaj.
Na rozgrzany olej nakładaj łyżką ciasto i smaż racuchy na rumiano z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Polecam jeść smarowane dżemem.
Smacznego :)
Składniki na około 20 racuszków:
4 jabłka,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1,5 szklanki mleka,
300 g mąki,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru,
olej rzepakowy do smażenia,
Z mąki,proszku do pieczenia, jajka, mleka i cukrów oraz szczypty soli utrzyj gładkie ciasto.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do ciasta i wymieszaj.
Na rozgrzany olej nakładaj łyżką ciasto i smaż racuchy na rumiano z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Polecam jeść smarowane dżemem.
Smacznego :)
Smak dzieciństwa. Oj zjadłoby się takie.. :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy także do nas -> www.kulinarnylans.blogspot.com