Kokardki z pietruszkowo-orzechowym pesto.

Pesto, które dzisiaj prezentuję jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Jest w nim zielona natka pietruszki, orzechy włoskie,grana padano, oliwa z oliwek, cytryna, a także przyprawy: sól, pieprz i czosnek. W połączeniu z makaronem w kształcie kokardek stanowi pełnowartościowy i przede wszystkim smaczny pomysł na obiad lub kolację.

Składniki:
300 g makaronu kokardki,
cytryna,
80 ml oliwy z oliwek (mniej niż pół szklanki),
pęczek natki pietruszki,
1 ząbek czosnku,
40 g orzechów włoskich (łuskanych),
sól, pieprz do smaku,

Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Natkę pietruszki opłucz, osusz a następnie przełóż do miseczki. Dodaj również pokrojony w kostkę ser i orzechy włoskie, skórkę startą z połowy cytryny, oliwę z oliwek, rozetrzyj blenderem na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron wymieszaj z pietruszkowym pesto. Możesz podać z grillowaną piersią z kurczaka.
Smacznego :)


 Orzech

Komentarze