Ciasteczka z masłem orzechowym.

Tym razem coś dla wielbicieli masła z orzechów ziemnych...teraz z gotowym (kupionym) następnym razem może z własnoręcznie zrobionym :) Ciekawy smak ciasteczek, można je długo przechowywać, jeśli nie znikną ;)
Z podanych przeze mnie składników wychodzi około 30 ciasteczek.

Składniki:
100 g cukru,
100 g brązowego cukru,
100 g masła z orzechów ziemnych,
115 g masła,
laska wanilii,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
320 g mąki,
6-7 łyżek dżemu jagodowego,

Wymieszaj cukier brązowy z białym cukrem. Wymieszaj masło, masło orzechowe i cukier , aż masa będzie gładka. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i zeskrob nasionka nożem . Ubij jajka z  wanilią, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj mieszaninę jaj z mieszaniną masła orzechowego, dodaj mąkę do ciasta. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia w prostokąt o grubości 15 mm i wytnij 4 równe prostokąty. Zamroź plastry ciasta około 10 minut.

Rozgrzej piekarnik do 170ºC.  

Połóż pasek ciasta-posmaruj go dżemem, tak postępuj z 3 paskami i układaj jeden na drugim.Ostatni pozostaje bez dżemu.
Wstaw blachę z ciastem na około 15 minut do zamrażarki następnie pokrój w plasterki o grubości około 15 milimetrów.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut na złoty kolor .
Źródło przepisu:program tv.

Komentarze