Zwykła zapiekanka, ale bardzo smaczna...syta i szybka w przygotowaniu zwłaszcza wtedy, gdy zostały nam ziemniaki z poprzedniego obiadu :)
Pieczarki oczyść, pokrój na 4, cebulę pokrój w piórka. Cebulę i pieczarki podsmaż na oleju, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na dno naczynia do zapiekania wyłóż ziemniaki, na ziemniaki podsmażone pieczarki i cebulę oraz szynkę.
Na zapiekance ułóż paprykę pokrojoną w krążki, zalej śmietaną (śmietany nie doprawiałam, ponieważ szynka i ser są już dość słone) i posyp żółtym serem.
Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20-30 minut.
Smacznego :)
Składniki:
800 g ziemniaków (ugotowanych-mogą być z poprzedniego dnia),
400 g pieczarek,
1 duża cebula,
250 g szynki pokrojonej w kostkę,
1 czerwona papryka,
300 ml śmietany,
100 g startego żółtego sera,
2 łyżki oleju rzepakowego,
sól, pieprz do smaku,
Pieczarki oczyść, pokrój na 4, cebulę pokrój w piórka. Cebulę i pieczarki podsmaż na oleju, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na zapiekance ułóż paprykę pokrojoną w krążki, zalej śmietaną (śmietany nie doprawiałam, ponieważ szynka i ser są już dość słone) i posyp żółtym serem.
Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20-30 minut.
Smacznego :)
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńAhh zjadłabym ;))
OdpowiedzUsuń