Przepis podejrzałam podczas oglądania programu z udziałem Jamiego Olivera. Sam sposób przygotowania ziemniaczków jest bardzo prosty a efekt zaskakujący- są mięciutkie w środku i ładnie zrumienione z zewnątrz.
Kto raz ich spróbuje...u mnie zagościły na stałe :)
Ostudzone ziemniaki przełóż do brytfanki, dodaj ulubione zioła, oprósz solą i pieprzem, następnie polej olejem-tak aby ziemniaki były nim oblepione. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Tłuczkiem do ziemniaków, delikatnie ugnieć ziemniaki, aby popękały.
Ziemniaki piecz, aż do zrumienienia czyli ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C
*można też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia
Kto raz ich spróbuje...u mnie zagościły na stałe :)
Składniki:
ziemniaki,
olej rzepakowy,
ulubione zioła (u mnie rozmaryn, tymianek),
kilka ząbków czosnku,
sól, pieprz do smaku,
Ziemniaki obierz - jeżeli są duże pokrój na kawałki podobnej wielkości. Ugotuj je z dodatkiem soli do miękkości*.olej rzepakowy,
ulubione zioła (u mnie rozmaryn, tymianek),
kilka ząbków czosnku,
sól, pieprz do smaku,
Ostudzone ziemniaki przełóż do brytfanki, dodaj ulubione zioła, oprósz solą i pieprzem, następnie polej olejem-tak aby ziemniaki były nim oblepione. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Tłuczkiem do ziemniaków, delikatnie ugnieć ziemniaki, aby popękały.
Ziemniaki piecz, aż do zrumienienia czyli ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C
*można też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)