Danie idealne na rodzinną kolację,czy odświętny obiad z pewnością
zaskoczy gości. Połączyłam rybę z warzywami, otuliłam je delikatnym
ciastem filo i zapiekłam...wszystkim smakowało, a to przecież
najważniejsze :)
Marchew, pietruszkę i seler obierz, następnie pokrój w kostkę. Por opłucz pod wodą, osusz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż na małym ogniu około 7-9 minut.
Filety z dorsza opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, następnie skrop sokiem z cytryny. Dopraw filety sola i pieprzem, pokrój w większą kostkę, wymieszaj z usmażonymi warzywami. Nadzienie dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
Ciasto filo rozłóż delikatnie. Pierwszą warstwę ciasta posmaruj roztopionym masłem, nałóż na nią kolejną warstwę ciasta, tak samo postąp z kolejną warstwą (ja użyłam w sumie 3 warstw ciasta). Na ciasto nałóż nadzienie warzywno-rybne i zroluj, łączenie ciasta umieść na spodzie rolady.
Zrolowane ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp zmielonymi orzechami włoskimi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do190ºC i piecz 20-25 minut.
Smacznego :)
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 por,
- 400 g filetu z dorsza,
- ciasto filo,
- sól, pieprz do smaku,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- masło do smarowania ciasta,
- 1 rozkłócone jajko do posmarowania ciasta,
- 3 zmielone orzechy włoskie do dekoracji,
Marchew, pietruszkę i seler obierz, następnie pokrój w kostkę. Por opłucz pod wodą, osusz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż na małym ogniu około 7-9 minut.
Filety z dorsza opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, następnie skrop sokiem z cytryny. Dopraw filety sola i pieprzem, pokrój w większą kostkę, wymieszaj z usmażonymi warzywami. Nadzienie dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
Ciasto filo rozłóż delikatnie. Pierwszą warstwę ciasta posmaruj roztopionym masłem, nałóż na nią kolejną warstwę ciasta, tak samo postąp z kolejną warstwą (ja użyłam w sumie 3 warstw ciasta). Na ciasto nałóż nadzienie warzywno-rybne i zroluj, łączenie ciasta umieść na spodzie rolady.
Zrolowane ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp zmielonymi orzechami włoskimi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do190ºC i piecz 20-25 minut.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)