Pizza z wędzoną makrelą i czerwoną cebulą.

Ostatnio chodziła za mną pizza, ale nie z mięsem...taka z rybą.
Przepisy z wędzoną makrelą ograniczają się tylko do pasty jajeczno-makrelowej, nie mam nic do niej, bo jest pyszna.
Postanowiłam, że wykorzystam ją jako dodatek do pizzy, sprawdziła się w 100%. Pizza wyszła aromatyczna, zjedliśmy ją z apetytem.
Stwierdziliśmy z mężem, że nie pasuje do niej sos czosnkowy, ani ketchup - polaliśmy ją oliwą z oliwek. Na pewno wkrótce będzie powtórka, zapraszam :)


Składniki- na 2 pizzę o śr. 30 cm:
3 szklanki mąki,
1 szklanka wody (letniej),
50 g drożdży,
2 łyżeczki soli,
4 łyżki oleju,
2 łyżeczki ziół : oregano i bazylia,
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Dodatki na 2 pizze:
czerwona papryka,
2 łyzki oleju rzepakowego,
4 czerwone cebule pokrojone w piórka,
250 g wędzonej makreli,
2 ząbki czosnku,
pomidory w puszce (400 g),
kilka listków bazylii,
trochę startego żółtego sera do posypania pizzy,

Paprykę umyj, osusz i usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej podsmaż paprykę i 3 cebule.
W garnku podgrzej pomidory, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku i dopraw solą i pieprzem do smaku oraz kilka listków bazylii.
Makrelę obierz ze skóry, rozdrobnij na mniejsze kawałki, usuń ości.
Ciasto rozciągnij przy pomocy rąk lub rozwałkuj. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż na nie podsmażoną paprykę i cebulę oraz makrelę. Na górze połóż surową cebulę i posyp startym serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15 minut.
Smacznego :)

Czas na Pizzę!!

Komentarze

  1. nie jadłam jeszcze pizzy z rybą:) ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli lubisz wędzoną makrelę-to koniecznie wypróbuj pizzę :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)