Teraz jest sezon na kapustę, białą i czerwoną. Chcę wam zaproponować najpyszniejszą kapustę na świecie;)
Podaję ją do obiadu- drobiu, czy wieprzowiny...zapewniam was, że poprosicie o dokładkę.
Kapustę pokrój w cienkie paseczki.
W rondlu rozgrzej olej, następnie dodaj do niego masło, zrumień cebulę i czosnek (czosnek dodaj pod koniec, aby się nie spalił).
Gdy cebula się podsmaży dodaj kapustę, smaż kilka minut- często mieszaj.Gdy kapusta się zrumieni dodaj ocet- dobrze wymieszaj (ocet powinien odparować).
Dodaj trochę wody do kapusty, wrzuć żurawinę i duś pod przykryciem do miękkości kapusty (nie może być za miękka).
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Podaję ją do obiadu- drobiu, czy wieprzowiny...zapewniam was, że poprosicie o dokładkę.
Składniki:
1 kg czerwonej kapusty,
2 cebule pokrojone w drobną kostkę,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
2 łyżki octu balasmicznego,
3 łyżki masła,
1 łyżka oleju rzepakowego,
6 łyżek suszonej żurawiny,
sól, pieprz do smaku,
Kapustę pokrój w cienkie paseczki.
W rondlu rozgrzej olej, następnie dodaj do niego masło, zrumień cebulę i czosnek (czosnek dodaj pod koniec, aby się nie spalił).
Gdy cebula się podsmaży dodaj kapustę, smaż kilka minut- często mieszaj.Gdy kapusta się zrumieni dodaj ocet- dobrze wymieszaj (ocet powinien odparować).
Dodaj trochę wody do kapusty, wrzuć żurawinę i duś pod przykryciem do miękkości kapusty (nie może być za miękka).
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
fajne połączenie, na pewno bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń