Marcepan i jabłka to pyszne połączenie- ciastka smakowały na ciepło jak i po wystudzeniu.
Ciastka ładnie wyrastają i ten smak mmmniam - spróbujcie, bo warto :)
Z mąki, masła, brązowego cukru, cynamonu i proszku do pieczenia-zagnieć ciasto, jeżeli będzie za suche dodaj odrobinkę wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Jabłka obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój tak aby powstało 8 krążków.
Ciasto rozwałkuj, wytnij 8 kółeczek mniejszą foremką i 8 większych.
Mniejsze kółka ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na każdym krążku jabłko, w dziurkę wciśnij marcepan.
Następnie przykryj ciastka większymi krążkami, zlep i posmaruj rozmąconym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz do zbrązowienia około 20-25 minut.
Smacznego :)
Ciastka ładnie wyrastają i ten smak mmmniam - spróbujcie, bo warto :)
Składniki (na 8 ciastek):
200 g mąki,
100 g brązowego cukru,
150 g schłodzonego masła,
szczypta cynamonu,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2 słodko-kwaśne jabłka,
8 kwadracików marcepana (następnym razem zważę),
1 jajko,
Z mąki, masła, brązowego cukru, cynamonu i proszku do pieczenia-zagnieć ciasto, jeżeli będzie za suche dodaj odrobinkę wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Jabłka obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój tak aby powstało 8 krążków.
Przy ich pomocy wykrawałam krążki ciasta. |
Ciasto rozwałkuj, wytnij 8 kółeczek mniejszą foremką i 8 większych.
Mniejsze kółka ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na każdym krążku jabłko, w dziurkę wciśnij marcepan.
Następnie przykryj ciastka większymi krążkami, zlep i posmaruj rozmąconym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz do zbrązowienia około 20-25 minut.
Smacznego :)
Świetne wykonanie - na pewno sama się go podejmę. Dzięki wielkie za przepis!
OdpowiedzUsuńProszę i smacznego życzę :)
Usuńświetny pomysł, wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPomysł fajny a smak-mniam...koniecznie spróbuj. U mnie wszystkie zniknęły zaraz po upieczeniu :)
Usuń