Ciastka z jabłkiem i marcepanem.

Marcepan i jabłka to pyszne połączenie- ciastka smakowały na ciepło jak i po wystudzeniu.
Ciastka ładnie wyrastają i ten smak mmmniam - spróbujcie, bo warto :)

Składniki (na 8 ciastek):
200 g mąki,
100 g brązowego cukru,
150 g schłodzonego masła,
szczypta cynamonu,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2 słodko-kwaśne jabłka,
8 kwadracików marcepana (następnym razem zważę),
1 jajko,

Z mąki, masła, brązowego cukru, cynamonu i proszku do pieczenia-zagnieć ciasto, jeżeli będzie za suche dodaj odrobinkę wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do  lodówki.

Jabłka obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój tak aby powstało 8 krążków.
Przy ich pomocy wykrawałam krążki ciasta.

Ciasto rozwałkuj, wytnij 8 kółeczek mniejszą foremką i 8 większych.

Mniejsze kółka ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na każdym krążku jabłko, w dziurkę wciśnij marcepan.

Następnie przykryj ciastka większymi krążkami, zlep i posmaruj rozmąconym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz do zbrązowienia około 20-25 minut.

Smacznego :)


Komentarze

  1. Świetne wykonanie - na pewno sama się go podejmę. Dzięki wielkie za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł fajny a smak-mniam...koniecznie spróbuj. U mnie wszystkie zniknęły zaraz po upieczeniu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)