Inspiracją do przygotowania tej zupy był dla mnie przepis Karola Okrasy .
Parę rzeczy pozmieniałam, czyli jak zwykle zrobiłam po swojemu: zupę zagęściłam śmietaną i mąką (u Karola zagęszcza się żółtkami)-my z mężem lubimy jak jajka w kawałkach "pływają" nam w talerzu. Zamiast boczku do przygotowania wywaru użyłam wędzonych żeberek, obrałam z nich mięsko i dodałam do barszczu.
Barszczyk wyszedł przepyszny, na pewno zrobię go jeszcze nie raz, zapraszam :)
Składniki:
- 4-5 białe parzone kiełbaski,
- 3 wędzone żeberka,
- 2 cebule,
- 1/2 l zakwasu na żurek,
- 150 g tartego chrzanu,
- 3 ząbki czosnku,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 4 liście laurowe,
- olej rzepakowy,
- 300 g ziemniaków obranych, pokrojonych w dużą kostkę,
- majeranek suszony,
- 2-3 łyżki mąki,
Następnie wyjmij ugotowane żeberka z garnka oraz cebulę, do garnka wrzuć ziemniaki, gotuj aż do miękkości ziemniaków.
Ugotowane żeberka obierz z mięsa i drobno pokrój.
Zakwas na żur wymieszaj i dolej do garnka, od czasu do czasu zamieszaj.
Do 3-4 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18% dodaj 2-3 łyżki mąki i odrobinę zimnej wody, wymieszaj. Niewielką ilość wywaru dodaj do śmietany, zamieszaj i wlej wszystko do barszczu.
Zagotuj.
Na samym końcu dodaj chrzan i majeranek, dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Kiełbaska:
Białą kiełbasę natnij w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno posiekaj. Cebulę pokrój w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego wylej odrobinę oleju rzepakowego,wyłóż pokrojoną cebulą, posyp majerankiem, cebulę znów polej olejem rzepakowym, na cebulę połóż białą kiełbasę i czosnek, całość polej olejem rzepakowym.
Naczynie z kiełbasą wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 15-20 minut.
Na każdy talerz wyłóż pokrojone jajka i kiełbaskę, zalej gorącym barszczem , podaj z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)