Placki z kalafiora są delikatne, najlepiej smakują z ostrym sosem czosnkowym. Szukałam w internecie przepisów na "coś" z kalafiora. Zaciekawiły mnie placki z niego, ale w każdym przepisie trzeba było go wcześniej ugotować....i znów odezwała się moja natura, a jakby tak go nie gotować to czy się udadzą?
Jak najbardziej się udały...zapraszam:)
Żółty ser i obraną cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Seler naciowy umyj i pokrój cieniutko.
Do kalafiora dodaj ser,mąkę,2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, cebulę, koncentrat
pomidorowy, seler naciowy, 2-3 jajka (jeżeli masa kalafiorowa po dodaniu 2 jajek będzie za "sucha" dodaj jeszcze jedno), dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu do brązowego koloru z obu stron.
Po usmażeniu układaj placki na papierze kuchennym, aby odsączyć z nich nadmiar oleju.
Podaj z sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Jak najbardziej się udały...zapraszam:)
Składniki:
- 1/2 kalafiora,
- 150 g żółtego sera,
- 1 duża czerwona cebula,
- łodyga selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2-3 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- olej rzepakowy do smażenia,
Żółty ser i obraną cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Seler naciowy umyj i pokrój cieniutko.
Do kalafiora dodaj ser,mąkę,2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, cebulę, koncentrat
pomidorowy, seler naciowy, 2-3 jajka (jeżeli masa kalafiorowa po dodaniu 2 jajek będzie za "sucha" dodaj jeszcze jedno), dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu do brązowego koloru z obu stron.
Po usmażeniu układaj placki na papierze kuchennym, aby odsączyć z nich nadmiar oleju.
Podaj z sosem czosnkowym.
Smacznego :)
ciekawe ! z nieugotowanego ? :)
OdpowiedzUsuńTak, kalafior jest drobno starty na tarce, i wystarcza mu smażenie :)
UsuńNie jadłam jeszcze takich placuszków ale wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre placki, alternatywa dla placków ziemniaczanych, uwielbiam posmak selera naciowego. ELA
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
Usuń