Linguine z koprem włoskim.

Kupiłam koper włoski i zastanawiałam się co z tym fantem zrobić....czytałam, że ma anyżowy smak, za którym nie przepadam. Podczas smażenia kopru już nie było czuć aż tak intensywnie tego aromatu.Podałam koper włoski z linguine- włoskim makaronem podobnym do spaghetti tylko spłaszczonym.
Zapraszam :)


Składniki:
  •  koper włoski,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 300 g linguine,
  • 1 mala cukinia,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • oregano,
  • sól, pieprz do smaku,
Koper włoski opłucz, osusz a następnie odetnij 0,5 cm od dołu. Pokrój koper w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż koper (około 12 min) często mieszając, dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. 
Marchewkę obierz i pokrój w drobniutka kostkę, cebulę obierz i drobno posiekaj. Cukinie umyj, osusz i drobno pokrój.
Pomidory z puszki przelej do garnka, dodaj cebulę, marchewkę i cukinię- duś do miękkości warzyw.

Gdy warzywa już zmiękną dodaj do nich koper włoski, oregano oraz sól i pieprz do smaku.
Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Smacznego :)


Komentarze