Zapraszam na włoskie kopytka, czyli gnocchi. Są to pyszne kluski ziemniaczane, zapieczone w sosie pomidorowym z bazylią,czosnkiem i krewetkami.
Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, trochę soli i mąkę. Szybko zagnieć ciasto, takie jak na kopytka.
Formuj cienkie wałeczki, z których następnie odcinaj kluski. Odciskaj widelcem rowki na kluskach, szczerze to one mi za nic w świecie nie chcą wyjść, wiec zrobiłam kluski bez rowków :)
Kluski wrzucaj partiami do gotującej osolonej wody, gotuj aż do wypłynięcia klusek na wierzch, wyciągaj je na talerz łyżką cedzakową.
Przełóż ugotowane kluski do naczynia do zapiekania.
Przygotuj sos pomidorowy: pomidory z puszki przelej do garnka, zagotuj, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, krewetki, kilka listków bazylii, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj.
Sosem polej kluski, posyp odrobina sera i zapiekaj przez 25 min w temperaturze 180C.
Smacznego :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 300 g mąki, lub więcej (wszystko zależy jakie są ziemniaki),
- 1 jajko,
- 200 g krewetek mrożonych,
- 400 g pomidorów z puszki,
- ząbek czosnku,
- odrobina startego żółtego sera,
- kilka listków bazylii,
Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, trochę soli i mąkę. Szybko zagnieć ciasto, takie jak na kopytka.
Formuj cienkie wałeczki, z których następnie odcinaj kluski. Odciskaj widelcem rowki na kluskach, szczerze to one mi za nic w świecie nie chcą wyjść, wiec zrobiłam kluski bez rowków :)
Przełóż ugotowane kluski do naczynia do zapiekania.
Przygotuj sos pomidorowy: pomidory z puszki przelej do garnka, zagotuj, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, krewetki, kilka listków bazylii, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj.
Sosem polej kluski, posyp odrobina sera i zapiekaj przez 25 min w temperaturze 180C.
Smacznego :)
wygląda bardzo smacznie, nie jadłam jeszcze tego dania
OdpowiedzUsuń