Gnocchi z krewetkami w sosie pomidorowym.

Zapraszam na włoskie kopytka, czyli gnocchi. Są to pyszne kluski ziemniaczane, zapieczone w sosie pomidorowym z bazylią,czosnkiem i krewetkami.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g mąki, lub więcej (wszystko zależy jakie są ziemniaki),
  • 1 jajko,
  • 200 g krewetek mrożonych,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • ząbek czosnku,
  • odrobina startego żółtego sera,
  • kilka listków bazylii,
Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie rozbij tłuczkiem do ziemniaków.
Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, trochę soli i mąkę. Szybko zagnieć ciasto, takie jak na kopytka.

Formuj cienkie wałeczki, z których następnie odcinaj kluski. Odciskaj widelcem rowki na kluskach, szczerze to one mi za nic w świecie nie chcą wyjść, wiec zrobiłam kluski bez rowków  :)
Kluski wrzucaj partiami do gotującej osolonej wody, gotuj aż do wypłynięcia klusek na wierzch, wyciągaj je na talerz łyżką cedzakową.

Przełóż ugotowane kluski do naczynia do zapiekania.

Przygotuj sos pomidorowy: pomidory z puszki przelej do garnka, zagotuj, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, krewetki, kilka listków bazylii, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj.

Sosem polej kluski, posyp odrobina sera i zapiekaj przez 25 min w temperaturze 180C.

Smacznego :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeśli napiszesz kilka słów... :)